Robert Kiyosaki – Tată bogat, tată sărac

Oamenii săraci caută să muncească pentru bani, oamenii bogați muncesc pentru a învăța. Părinții săraci își îndeamnă copiii să muncească din greu, să învețe bine, să aibă o meserie și să obțină o slujbă stabilă. Parinții bogați își îndeamnă copiii să urmeze cursuri de specialitate, cursuri de educație financiară, să afle câte puțin din cât mai multe domenii și să își întemeieze propia companie. Prin acest mesaj Robert Kiyosaki dorește să le arate cititorilor adevărul despre bani, cum să aibă un IQ financiar. 

tata-bogat-tata-sarac-940x529.jpg

-„Tăticule, poţi să-mi spui cum să mă îmbogăţesc?”
– „De ce vrei să te îmbogăţeşti, fiule?”
-„Pentru că azi m-a dus cu maşina mama lui Jimmy, care are un Cadillac nou, şi ei toţi urmau să meargă în week-end la casa lor de pe malul mării. Jimmy i-a invitat pe trei dintre prietenii lui, dar Mike şi cu mine nu ne-am numărat printre ei. Ni s-a spus că nu suntem invitaţi pentru că suntem «copii săraci»”

Cartea „Tată bogat, tată sărac” este structurată în jurul a șase lecții esențiale pe care tatăl său bogat le-a transmis copilului Robert Kiyosaki, lecții aflate în profund contrast cu ceea ce se învață în școală.

Lecția 1: Cei bogaţi nu muncesc pentru bani…..Pentru ce lucrează oamenii bogați? Contrar a ceea ce presupune multă lume, oamenii bogați nu muncesc pentru bani.

  Lecția 2:  De ce trebuie predat alfabetul financiar. De ce este important să-ți începi devreme educația financiară? La fel cum în prima clasă de școală înveți alfabetul ca să poți scrie și citi, tot așa ai nevoie să te „alfabetizezi” cu noțiunile de bază ale antreprenoriatului.

  Lecția 3: Vezi-ţi singur de afacerea ta. Construiește o coloană vertebrală solidă a activelor tale, active care îți vor genera bunăstare pentru mulți ani de zile, fii propriul tău stăpân.

  Lecția 4: Istoria impozitelor şi puterea companiilor.  Despre modul în care ești avantajat prin folosirea unei companii drept vehicul de construire a prosperității tale.

  Lecția 5: Cei bogaţi inventează banii……Cum „reinventează” oare, oamenii bogați banii? Aici e curiozitate la maxim.

  Lecția 6: Munciţi ca să învăţaţi – nu munciţi pentru bani. Care trebuie să fie principala ta preocupare de acum încolo ca să îți construiești o libertate financiară? Și recomandarea nu este să lucrezi ca să faci bani, ci să prosperi datorită funcționalității banilor tăi puși la treabă.

Autorul ne spune cât de important este să muncești pentru a învăța, nu pentru bani și cât de important este autocontrolul, deoarece de cele mai multe ori când cineva câștigă dintr-o dată o sumă mare de bani (la loterie sau moșteniri), îi va pierde din cauza lăcomiei.

Banii sunt doar o iluzie, menită a ademeni lumea. Morcovul măgărușului e mai valaros decât banii.

Tot în această carte duce la faptul că problemele se rezolvă cu inteligență și înțelegere, prin perspicacitatea universitară și financiară.

”Cunoașterea de sine este cea mai importantă iar frica de a fi altfel îi determină pe cei mai mulți să nu mai caute noi căi de rezolvare a problemelor lor.„

Nu cel deștept ajunge cel mai adesea departe, ci cel mai îndrăzneț.

Recomand această carte pentru că îţi deschide interesul și curiozitatea pentru literatură motivaţională, îţi oferă informaţiile de bază ale educaţiei financiare şi îţi dă flerul necesar pentru a ieşi din „cursa şobolanului”.

https://vorbepentrusufletblog.wordpress.com/2018/06/30/citindu-l-pe-robert-kiyosaki-cartea-tata-bogat-tata-sacar/