Octavian Paler:  Cred ca România este o tara de misogini

Marea Dragoste / Tango: Spuneati inainte ca n-aveati nici o slabiciune speciala pentru artiste. Dar pentru femeie, in general, aveti o slabiciune?
Octavian Paler: E foarte complicata o opinie… In primul rind, sint constient ca traiesc intr-o tara de misogini. Cred ca România este o tara de misogini. Si daca ma veti contrazice, va voi ruga sa-mi dati un exemplu, macar unul, de mare poveste de dragoste la români. In toate culturile, mai mari sau mai mici, exista o poveste de dragoste: „Tristan si Isolda“, „Romeo si Julieta“, „Anna Karenina“… pina si cei din pesteri au desenat un corp de femeie. La noi nu exista nici o poveste de dragoste. Dupa cum nu exista sentiment tragic. Cred ca dragostea, la noi, parcurge doar distanta dintre romanta si pat. Altfel spus, dragostea nu este un sentiment puternic, care sa tulbure spiritele.

Marea Dragoste / Tango:: Si credeti ca asta se intimpla din cauza lipsei de pretuire profunda fata de femei?
Octavian Paler: Nu, din cauza psihologiei noastre, care este o psihologie de popor superficial, de popor care poate frige mititei pe orice Golgota. Inteleg, din punct de vedere istoric, de ce s-a intimplat asa, pentru ca asta ne-a ajutat sa facem fata multor nenorociri, multor drame, multor mizerii, multor vicisitudini. Am iesit din toate tragediile prin zeflemea, prin bancuri.