Bertrand Russell – De ce nu sint crestin

Ateismul a aparut ca reactie de autoaparare a oamenilor rationali in fata asaltului agresiv al unor credinte care au acaparat statul, au deturnat resurse umane si materiale valoroase si au franat progresul stiintei (in incercarea disperata de a-si apara sistemul dogmatic), incetinind astfel progresul omenirii:


Pag. 28-29:

“Veti constata, daca veti arunca o privire asupra istoriei, ca cel mai mic castig pe calea innobilarii sentimentelor umane, orice imbunatatire adusa dreptului penal, orice pas inainte pe calea reducerii razboaielor, orice pas inainte spre aplicarea unui tratament mai bun celor de culoare, si orice initiativa de reducere a sclaviei, intr-un cuvant orice progres moral petrecut in lume a fost combatut cu consecventa de organizatiile bisericesti de pretutindeni. Pot afirma cu toata convingerea ca religia crestina, asa cum este organizata, in bisericile ei, a fost si este inca principalul dusman al progresului moral in lume.”

Pag. 30:

Astazi incepem cate putin sa intelegem cum stau lucrurile in lume si cate putin sa le stapanim prin intermediul stiintei care si-a taiat drumul pas cu pas impotriva religiei crestine, impotriva bisericii si in ciuda opozitiei vechilor precepte.

https://archive.org/details/BertrandRussellDeCeNuAmDevenitCrestin

Bertrand Russell este considerat unul dintre principalii logicieni ai secolului XX. Impreuna cu A. N. Whitehead, el a scris Principia Mathematica, o incercare de a crea o baza logica a matematicii. Eseul sau «On Denoting» a fost considerat o «paradigma a filosofiei». Opera sa a avut o considerabila influenta in domeniile: logica, matematica, teoria multimilor, lingvistica, inteligenta artificiala, stiinte cognitive, stiinta computerelor si filosofie, in special filosofia limbajului, epistemiologie si metafizica. … In anul 1950 Bertrand Russell a primit PREMIUL NOBEL pentru Literatura «ca o recunoastere a scrierilor sale diverse si semnificative prin care a aparat idealurile umaniste si libertatea constiintei.»

http://en.wikipedia.org/wiki/Bertrand_Russell