Sf. Maxim Marturisitorul : diferenta dintre erou si sfant

A treia, de la amestecul cu cei ce vietuiesc fara straja. Asta insemna persoane care vorbesc mult, critica lucruri din afara, vorbesc despre altii, sunt nemultumiti de mersul societatii, de salarii, de guvernanti, de politicieni. Eu nu spun ca nu trebuie sa fim critici si atenti la mersul societatii civile, dar in momentele in care vrem sa ne linistim pe noi si sa dam intaietate vietii interioare, trebuie sa iesim din aceasta priza. Viata interioara intrucatva nu este foarte compatibila cu viata sociala. Cine vrea sa isi cultive viata interioara trebuie sa abandoneze macar pentru un timp scena vietii publice, mizele vietii sociale.

Asta e diferenta dintre erou si sfant. Sfantul incearca sa invinga raul din el insusi, nu se bate cu raul din lume, el stiind ca de fapt invingand raul din el insusi, aceasta biruinta se repercuteaza si asupra celorlati pentru ca se roaga cu mai multa putere pentru cei care sunt incercati de rele. Eroul se apucă să lupte pe orizontală cu răul. Nu cu răul din el însuşi. Şi, când sfântul lupta cu răul din el însuși, el, pentru scurt timp, este scos în rezervă. Este scos în afara luptelor sociale. Dar este absolut nevoie de aceasta abordare, pentru că, dacă ne gândim, de exemplu, la postura de părinte, un părinte care nu şi-a stins mânia în inima lui, nu şi-a cultivat blândeţea în inima lui, nu poate să fie un tată blând şi calm cu copiii săi. Şi degeaba se aruncă în planul exterior cu dorinţa de a-şi educa copiii, dacă el nu şi-a îmblânzit inima.

Deci are rost la un moment dat, din când în când, să ieşim din priza mizelor exterioare ca să ne îmbunătăţim interior, ca un pic agonisind ceva din virtutea bunătăţii, a blândeţii şi a înţelesurilor duhovniceşti, să venim în lume şi în raporturile cu cei dragi mai tari, mai tari în bine, ca să-i putem ajuta mai mult pe ei, decât să stăm nevindecaţi şi neîmbunătăţiţi în preajma lor încercând să le facem bine, noi înşine nefiind buni. Deci cumva a nu ne însoţi cu persoanele care vieţuiesc fără strajă este un alt mod de a cultiva înfrânarea.

https://dictatutorial.org/2019/04/05/sfantul-maxim-c%EF%BB%BFele-sase-opriri-renuntari/