“Pâinea, aliment și simbol. Experiența sacrului” Varvara Buzilă

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este image-2.png

“Pâinea, aliment și simbol. Experiența sacrului”, a cercetătoarei Varvara Buzilă este primul volum din colecția dedicată studiilor de specialitate despre gastronomie. (352 de pagini – 43 lei)

https://gastroart.ro/wp-content/uploads/2019/03/pextras.pdf

Volumul reprezintă un studiu entografic aprofundat despre pâine și aluaturi ritualice prezente în obiceiul de consum al românilor. Editarea acestuia face parte din proiectul #hartapainii prin care încercăm să cartografiem rețetele tradiționale de la noi și să construim o istorie a pâinii, cerealelor, morăritului și panificație în România.

Varvara Buzilă este etnograf, muzeograf, doctor în filologie și cercetător la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău.

A publicat peste 50 de lucrări științifice, peste 100 de articole de popularizare a științei. Promovează valorile tradiționale în mass-media, fiind moderator sau participant principal al ciclurilor lunare de emisiuni televizate „Cinel-cinel” (1992-1995), „intră în istorie dăruind muzeului un obiect” (2004-2008), „O vatră a tuturor satelor” (2006), cu mare priză la public.

A participat la elaborarea Legii Muzeelor (2002), la Elaborarea Legii privind protejarea patrimoniului cultural imaterial și a Legii privind protejarea patrimoniului cultural mobil (2010-2011).

Este președinte al Comisiei Naționale pentru Savgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, din 2009, președinte al societății de Etnologie din Republica Moldova (din 2000).

A publicat:

  • Costumul popular din Republica Moldova. Ghid practic. Chişinău, 2011
  • Covoare basarabene din patrimoniul Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală / Bessarabian carpets National Museum of Ethnography and Natural History.  Institutul Cultural Român, Bucureşti, 2013,
  • Arta tradițională din Republica Moldova. Chișinău: Editura Cartier, 2018. 272 p.
  • Imaginea lumii țesută în lână. Scoarțe din patrimoniul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, / The image of the world woven in wool. Traditional wool-carpets in the Nasțional Museum of Ethnography and Natural History (Republic of Moldova), Chișinău-Oradea: Editura Muzeului Țării Crișurilor, 2017.
  • Obiceiul de Crăciun Colindatul de ceată bărbătească. / Men”s group colindat Cristmas – time ritual. Chișinău, Editura Lumina, 2017
  • Cartea de față a apărut prima dată în 1999 la editura Știința din Chișinău și este republicată cu acordul autorului și a conducerii editurii din Republica Moldova. Le mulțumim pentru foarte buna conlucrare în acest proiect.

Cum puteți precomanda

Puteți precomanda cărțile la cosmin.dragomir@gastroart.ro (Nume complet, adresă de livrare, număr de telefon, titlul/urile, numărul de exemplare și mențiunea dacă doriți prin poșta română sau prin curier – prețurile de livrare sunt simțitor diferite) Plata se face prin ramburs.

https://www.bioshopromania.com/carti/painea-aliment-si-simbol-de-varvara-buzila-editura-gastroart/#