Uncategorized

Brian Peter George St. John le Baptiste de la Salle Eno

Eno a studiat la o școală de arte, fiind inspirat de picturile minimaliste, dar nu avea o prea mare experiență și educație muzicală când s-a alăturat trupei Roxy Music ca interpret la sintetizatoare și claviaturist, la începutul anilor ’70. Succesul celor de la Roxy Music pe scena glam rock a venit repede, dar Eno se săturase de conflictele cu vocalistul Bryan Ferry și a părăsit formația după lansarea albumului For Your Pleasure(1973) începându-și cariera solo cu albumele de art rock Here Come The Warm Jets(1974) și Taking Tiger Mountain (by Strategy) (1974).

Eno s-a extins și spre stiluri ale muzicii experimentale cu No Pussyfooting (1973), influentul Another Green World (1975) și Discreet Music (1975). Primele sale eforturi în muzica ambientală s-au materializat odată cu apariția albumelor Ambient 1/Music for Airports (1978) și, mai târziu, Apollo: Atmospheres and Soundtracks (1983) care a fost compus pentru filmul documentar For All Mankind.

Brian Eno 2008.jpg

Materialele solo ale lui Eno au fost foarte influente, fiind adevărate „pietre de hotar” în muzica ambientală și beneficiind de tehnici de producție inovatoare. Până la sfârșitul anilor ’70, Eno lucrase cu David Bowie pe „Trilogia Berlinului”, a ajutat la popularizarea grupului American de punk rockDevo și a genului „No Wave” și începuse să colaboreze frecvent cu Harold BuddJohn CaleClusterRobert Fripp și David Byrneîmpreună cu care a produs influentul album My Life in The Bush of Ghosts (1981). A produs și a colaborat la trei albume Talking Heads printre care Remain in Light (1980), a produs șapte albume U2 incluzând The Joshua Tree (1987), colaborând și pe materiale ale unor artiști ca JamesLaurie AndersonColdplayPaul SimonGrace Jones și Slowdive printre alții.

 

 

Standard